Jídlo

Grilovací sezóna ještě nezkončila! Udělejte si domácí burger

Grilovací sezóna ještě nezkončila! Udělejte si domácí burger

I když srpen a prázdniny jsou za námi, počasí rozhodně stále není podzimní. Slunce nás láká do vody a večer usednout ke grilu. A co může být lepšího, než domácí burger? Pojďme se tedy podívat na recept.

Recept na domácí burger

To, že burger, který si uděláte doma, je mnohem lepší než z fast foodu, asi nikdo nebude vyvracet. Pokud jste milovníci masa, nechte se od řezníka namlít kvalitní hovězí maso. Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka. Opékat se dá zelenina, sýr či houby. A po luštěninové variantě burgeru vám budou sahat i masožrouti. Dnes ale připravíme ten z masa.

Na masový burger budete potřebovat:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky
  • mletý pepř
  • sůl

Maso smícháme s vajíčkem a nadrceným česnekem. Přikrájíme čerstvé bylinky (skvěle se hodí například petržel) a osolíme a opepříme. Připravenou směs necháme chvíli odpočinout.

Na rozpálený gril vkládáme burgery. Gril nezapomeňte pomastit olejem nebo špekem. Pečeme z obou dvou stran.

Na domácí houstičky budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 5 g droždí
  • 45 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 – 2 lžíce olivového olej
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru

Do mísy vložíme mouku, rozdrobené droždí a promícháme. Směs zalijeme vlažnou vodou, do které postupně vmícháme vejce, olej, sůl a cukr. Těsto propracujeme do hladké konzistence a necháme na teplém místě vykynout alespoň hodinu. Poté vytvarujeme housky, které pečeme dozlatova.

Grilovací sezóna ještě nezkončila! Udělejte si domácí burger

Na česnekovou majonézu budete potřebovat:

  • 300 g majonézy
  • trochu mléka
  • 2 drcené stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Česnek s majonézou promíchejte a zjemněte trochou mléka. Podle potřeby dosolte a opepřete.

Jak připravit burger

Na rozpáleném grilu rozpečeme rozkrojené housky. Obě půlky namažte majonézou a začněte vrstvit ingredience. Zvolit můžete salát, například hlávkový, rajče, sýr, červenou cibuli a jiné. Doladění záleží jen na vás.

Vyzkoušíte domácí burger i vy?

O autorovi

Karla Líbalová