Móda

Občerstvení v italském stylu

Občerstvení v italském stylu
Napsal admin

Občerstvení je pro pořadatele všech druhů party vždy velkým strašákem. Především pokud pořádáte party, kde neznáte hosty tak dobře, abyste se jim přesně trefili do vkusu, může být výběr poněkud obtížný. I takový úkol však můžete splnit na jedničku s hvězdičkou.

Při pořádání akcí pro velké množství lidí nebo pro firemní partnery je třeba držet fantazii poměrně na uzdě. To však neznamená, že musíte být nudní a neoriginální. Sáhněte po jedné z nejoriginálnějších a nejchutnějších kuchyní na světě. Jestli tipujete, že se podíváme do Itálie, pak máte pravdu.

Italská kuchyně je plná vůní, barev a chutí. Na své si přijdou opravdu všichni, kromě masa a ryb je také velmi bohatá na zeleninu. Navíc, kdo by nemiloval pizzu, že?

Dalším důvodem, proč je italská kuchyně vhodná pro pořádání party je fakt, že nabízí širokou škálu studených předkrmů, zeleninových salátů a pečiva, které můžete podávat formou rautu.

Občerstvení v italském stylu

Studený raut plný malých pochoutek

Perfektní jsou pro tuto příležitost italské anti-pasti. Studené předkrmy se v Itálii podávají nejčastěji v podobě obložené mísy, odkud si každý vezme, co hrdlo ráčí. Vy můžete takových mís nechat připravit hned několik, záleží na počtu hostů. Často to jsou italské sýry (Pecorino, Grana Pdano, Ricotta, Parmezán, Mozzarella, …), tenká kolečka salámů a jiných uzenin (Proscuitto, Mortadella, Pancetta) či carpacio z nejrůznějších druhů mas.

Velmi pěkně se na rautu budou vyjímat nakládaná rajčata, olivy nebo papriky plněné čerstvým sýrem.

Chybět samozřejmě nesmí oblíbená bruschetta (opečené plátky bílého chleba ozdobené směsí rajčat a bylinek), bílý chléb s olivovým olejem nebo focaccia.

Pizza, pasta, rissoto…

I teplý raut můžete držet v italském stylu. Rissoto, špagety či raviolli plněné nejrůznějšími náplněmi přijdou vašim hostům k chuti. Výborné jsou především proto, že je můžete plnit jak masovou tak i zeleninovou náplní.

Po lahodných těstovinách a výborných grilovaných masech a rybách se jistě také jen zapráší. Nicméně by to nebyl italský raut, kdybyste nepodávali pizzu. S tou jistě potěšíte úplně všechny a vždycky. Možností máte bezpočet, nicméně asi nejznámější je Margherita, tedy pizza s rajčaty, sýrem a bazalkou. Ta se zrodila v Neapoli v roce 1889 jako pocta italské královně Margheritě. Místní kuchař Rafael Esposito připravil a její počest pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).

Občerstvení v italském stylu

Italská káva a něco sladkého k ní

Je celkem jedno, jestli pořádáte raut ráno, odpoledne nebo večer, naprosto vždycky vaši hosté ocení italskou kávu a také italské dezerty. Mezi nejznámější Tiramisu nebo Panna cotta. Italové si potrpí i na sladké sušenky Cantuccini. V létě si jistě všichni rádi pochutnají na zmrzlině, které je vyhlášenou italskou pochoutkou. K dezertům a sladkému pečivu podávejte silnou italskou kávu.

Kromě toho, že hosty nasytíte, musíte je také napojit. K tomu vám perfektně poslouží lehká italská vína plná slunce. Vína doplňte pramenitou vodou a domácími limonádami. Při večerních akcích můžete trochu přitvrdit a podávat míchané nápoje, které jistě budou vašim hostům chutnat.

Jak vidíte, občerstvení v italském stylu bude lehké, rychlé a hlavně velmi chutné. Italové jídlo milují a tak si stolování užívají. Přeneste se tedy do slunné Itálie nejen prostřednictvím chuťových pohárků, ale i pomocí výzdoby a hudby. Jistě tím nic nezkazíte a všichni si party užijí ještě mnohem víc.

O autorovi

admin