Zajímavé

Vhodné spárování vína a jídla je jedinečným gastronomickým zážitkem

Vhodné spárování vína a jídla je jedinečným gastronomickým zážitkem
Napsal admin

Vánoční svátky se blíží a s nimi přichází doba, kdy se lidé scházejí k posezení u večeře, kde přirozeně nemůže chybět sklenka vína. Zasvěcení vědí, že výběr správného vína může zvýraznit chuťové nuance jídla a vytvořit harmonický zážitek. Pokud se v této pokročilé gastronomii nevyznáte, poradíme vám, jaké kombinace hostům naservírovat.

Několik základních pravidel

Prvním pravidlem úspěšného párování pokrmů s vínem je podobnost intenzity. Jemné pokrmy (např. ryby nebo bílé maso) si žádají lehčí vína, zatímco výrazná a těžší jídla (např. hovězí pečeně nebo zvěřina) se snoubí s plnými a robustními víny. Častým faktorem bývá i regionální spojitost – vína a pokrmy ze stejné oblasti tvořívají dokonalý pár. Zda vsadíte na harmonii (např. bylinkami provoněné pokrmy s aromatickými víny, jako je Sauvignon Blanc) nebo kontrast (např. sladký Tokaj k slanému sýru), to už je jen na vás.

Párování dle typu vína

Jistě jste už v životě narazili na spoustu tipů, k čemu servírovat bílé víno, k čemu zase červené. Pro jistotu si je ale krátce shrneme, možná přece jen objevíte nové a zajímavé kombinace!

Bílé víno

Bílá vína jsou svěží, aromatická a často mají vyšší kyselost. Skvěle se hodí k lehčím pokrmům, rybám, bílému masu nebo vegetariánským jídlům. Riesling je ideální k exotickým, pikantním pokrmům a zdůrazní minerální tóny ústřic a jiných mořských plodů. Vyzrálé Chardonnay sedí k tučnějším rybám, pečenému kuřeti, grilované kukuřici či bramborám.

Červené víno

Kvalitní červené víno mívá plnější, tříslovinovou chuť, což je předurčuje k těžším masitým pokrmům. Pinot Noir se často servíruje k houbovým pokrmům, kachnímu masu nebo jemnému sýru Brie. Cabernet Sauvignon je zase vynikající ke grilovaným masům, zvěřině a sýrovým omáčkám, ale také výborně podtrhne chuť tmavé čokolády.

Růžové víno

Růžová vína jsou skvělým kompromisem mezi lehkostí bílých vín a ovocností červených. Hodí se k širokému spektru pokrmů, jako jsou mořské plody, středomořská kuchyně, saláty a ovocné dezerty. Párování vína a jídla je zábavné umění, které umožňuje experimentování. Nechte se vést nejen pravidly, ale i vlastním vkusem. Vybírat vína můžete snadno online, přečtete si tak v klidu jejich popisky, srovnáte jednotlivé značky a necháte si je poslat přímo domů. Svým pestrým výběrem je znám například e-shop OK víno, kde seženete i vynikající olivové oleje do vašich pokrmů. Tak dobrou chuť!

O autorovi

admin