Jídlo

Vyzkoušejte lehké a netradiční letní saláty

Vyzkoušejte lehké a netradiční letní saláty

Letní salát k létu patří nejen proto, že v horku nemá člověk na těžká a teplá jídla chuť. Zraje ale všude kolem nás voňavá zelenina, kterou je škoda tepelně upravit. Možná jste ale už znudění z klasických salátů, do kterých tradičně nakrájíte okurku, rajče, salát a přidáte zálivku, nějaký sýr či kuřecí maso. My vám dnes přinášíme vynikající saláty s trochu jinými ingrediencemi.

Carpaccio z červené řepy

4 porce
Na carpaccio budete potřebovat:
  • 2 větší nebo 4 menší červené řepy
  • 4 hrsti rukoly
  • 100 g měkkého kozího síra
  • šťávu z citrónu
  • balzamikový ocet
  • pepř
  • sůl

Předehřejeme troubu na 190°C. Řepu omyjeme a zabalíme do dvou vrstev obalu. Pečeme doměkka, asi tak hodinu. Řepu si však můžete uvařit předem, nebo jí koupit již uvařenou. Jestli je řepa hotová poznáte tak, že jí hladce propíchnete špejlí. Po upečení řepu oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky a nechte vychladnout. Z citrónu, balzamikového octu, soli a pepře vytvoříme zálivku. Na talíř naskládáme rukolu, na ní poskládáme řepu a úplně nahoru poklademe sýr na velmi malé kousky. Celý salát pokapeme zálivkou a můžeme podávat.

Salát Nicoise

4 porce
Na salát Nicoise budete potřebovat:
  • 500 g malých brambor
  • 250 g fazolových lusků
  • 200 g tuňáka z konzervy v oleji
  • 4 vejce
  • 1 hlávkový nebo ledový salát
  • hrst černých oliv
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 vrchovatou lžíci majonézy
  • sůl
  • pepř

Ve slupce dáme vařit brambory a fazolky. Mezitím si připravíme dresing. Olej z tuňáka smícháme s olivovým olejem, octem, hořčicí a majonézou a vyšleháme do jemného dresingu. Podle chuti osolíme a opepříme. Vajíčka vložíme do studené vody, kterou přivedeme k varu. Vejce vaříme asi 6 minut a po uplynutí doby vyjmeme a vložíme do ledové vody. Fazole i brambory zceďte, vajíčka oloupejte. Pokud jsou brambory velké, nakrájíme je. Pokud máme brambory malé, jen je rozpůlíme. Fazole i brambory smícháme v míse asi se dvěma lžícemi dresingu, zbytek ponecháme stranou. Na salátové listy naklademe fazole a brambory, navrch rozpůlená vajíčka, rozdrobený tuňák a olivy. Vše pokapeme zbylým dresingem.

Vychutnejte si léto s těmito netradičními saláty.

O autorovi

Karla Líbalová