Jídlo Zdraví

Matcha čaj – nápoj, který zahřeje a nabudí

Matcha čaj – nápoj, který zahřeje a nabudí

Pokud jste ještě někdo z vás neslyšel pojem matcha, jedná se o velmi silný, ale kvalitní zelený čaj. Je mnohem lepší alternativou kávy, jelikož obsahuje více kofeinu a antioxidantů, které se hodí především v tomto chřipkovém.

Zdravotní přínosy matcha

Japonský zelený práškový čaj se stal známým především díky proslulému čajovému obřadu. Ten se připravuje speciální metličkou podle striktně daného postupu. Kromě obřadního významu má tento čaj mnoho léčivých látek, které blahodárně působí na lidský organismus.

Matcha obsahuje řadu minerálů: vápník, chróm, mangan, draslík, selen, vitamín C a zinek, a jiných léčivých látek: aminokyseliny, beta-karote, katechin, flavonoly, teanin a vitamín A, C a E.

Pravidelné pití matcha čaje vám přinese mnoho zdravotních výhod. Jeho látky působí v lidském organismu antibakteriální a protivirově. Také vyrovnávají krevní tlak do normálu, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko vzniku cukrovky, odplavují stres, zlepšují náladu a soustředění, posilují imunitní systém, podporují detoxikaci organismu (odstraňuje těžké kovy a chemické sloučeniny) a dlouhověkost. S matcha čajem se tedy nemusíte ničeho bát.

Matcha čaj – nápoj, který zahřeje a nabudí

Čaj matcha se připravuje z lístků rozemletých na prášek.

Díky konzistenci čaje se dá matcha využít na mnoho způsobů. Kromě tradičního čaje můžete matcha přidat do těsta a upéct jedinečné sušenky. Také se z něj připravuje matcha latte, jehož recept vám dnes představíme.

Matcha latte

Na matcha latte budete potřebovat:
  • 1 šálek rostlinného mléka
  • 1-2 lžičky zeleného čaje v prášku matcha
  • přírodní sladidlo dle chuti – vhodná je stevia, javorový sirup, či med

Mléko ohřejte a přisypte matcha. Pořádně rozmíchejte metličkou, aby se čaj dobře rozpustil. Poté doslaďte dle chuti vámi zvoleným sladidlem.

Čaj matcha je oblíbený z různých důvodů, nejčastěji však díky jeho podpůrným vlastnostem, které se vyrovnají kávě. Navíc je mnohem zdravější, a proto se těší velké popularitě.

O autorovi

Karla Líbalová