Jídlo Zdraví

Kokosový olej – léčivý olej, který se dá využít jak v kuchyni, tak v kosmetice

Kokosový olej – léčivý olej, který se dá využít jak v kuchyni, tak v kosmetice

Originally posted on 18.11.2016 @ 12.15

Je neuvěřitelné, jaké má čistý panenský kokosový olej využití. Ten samý olej můžete použít při vaření (kouřový bod má až kolem 180°C), ale i jako výživný krém na pleť. Má zajímavou strukturu a trvanlivost až dva roky. Pojďme se tedy podrobně kouknout pod roušku tohoto rostlinného oleje.

Něco o kokosovém oleji

Kokosovník má svůj původ v jihovýchodní Asii, ovšem dnes se pěstuje skoro v každé tropické oblasti, kde je hlavním zdrojem výživy. Olej se získává ze sušeného, rozemletého jádra kokosového ořechu, kterému se také říká kopra. Zralé jádro se sklízí z kokosové palmy a poté zpracovává.

Uplatnění můžeme hledat jak v potravinářství, medicíně, ale i průmyslu.

Kokosový olej obsahuje z 50% kyseliny laurové, které mají silné antivirové a antibakteriální účinky na lidský organismus. Stejně tak působí i kyselina kaprylová, které je v kokosovém oleji obsažena.

Další léčivou kyselinu, kterou můžeme v kokosovém oleji nalézt, je kyselina kaprová. Tato kyselina dokáže rychle a nejúčinněji zabíjet kvasinky.

Kokosový olej – léčivý olej, který se dá využít jak v kuchyni, tak v kosmetice

Kokos – plodina, ze které se olej vyrábí

Využití kokosového oleje

Pokud budete olej používat jako potravinu, dá se využít opravdu variabilně. Nejen že má příjemnou chuť, ale obsahuje i vitamíny A, C a E. Dá se využít na pomazánky i krémy, do těsta, na cukroví, ale i na smažení a na přípravu orientální kuchyně, která z kokosového oleje většinou vychází.

Pokud budete kokosový olej využívat při vaření, bude vás chránit a zabíjet všechny viry a bakterie. Energii tělu dodává postupně během celého dne a přitom se neusazuje. Je proto doporučován pro lidi, kteří trpí vysokou hladinou cukru v krvi a diabetikům.

V kosmetice ho může používat opravdu každý. Tento olej se krásně vstřebává a nezanechává mastný film. Díky vitamínům a kyselinám působí antibakteriálně a výživně zároveň. Hodí se proto na sušší, citlivou, nebo popraskanou pokožku. Léčí atopický ekzém, vyrážky a alergie, ale poradí si i s akné.

Dá se použít i po holení, jako balzám na rty, mléko po opalování, nebo na bělení zubů.

Jak můžete vidět, kokosový olej se vám v domácnosti opravdu neztratí. Zvolte kvalitní panenský za studena lisovaný, aby jste využili všechny léčivé výhody, které kokos nabízí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

O autorovi

Karla Líbalová